• Tiesitkö nämä saunan terveyshyödyt?

  Tiesitkö nämä saunan terveyshyödyt?

  Sauna ja saunominen tuo useimmille varmasti enimmäkseen positiivisia asioita mieleen, kuten puhdistautumisen, rentoutumisen ja palautumisen. Saunomiseen liitetään usein myös hengellisiä piirteitä ja se toimiikin hyvänä meditointipaikkana tai mindfulness harjoitteena. Saunan lämpö hellii kehoa monella tavalla, mutta mitä tarkalleen ottaen tapahtuu, kun olemme saunassa?

  Saunan terveyshyödyt

  5–10 min jälkeen alkaa hien eritys ja kehosta poistuu toksiineja

  12 min jälkeen sydämen syke kiihtyy, joka vastaa kevyttä tai jopa keskiraskasta lenkkiä

  15 min jälkeen valkosolujen määrä kasvaa, joka vahvistaa kehon vastustuskykyä

  15 min jälkeen kasvuhormonin eritys viisinkertaistuu

  20 min jälkeen saunomisesta on hyötyä sydän- ja verenkiertoelimistölle

  30 min jälkeen verensokeri laskee ja insuliiniherkkyys paranee

  30+ min jälkeen nestehukan vaara kasvaa merkittävästi

  60 min jälkeen kasvuhormonin eritys 16-kertaistuu

  60+ min jälkeen elimistö menettää tärkeitä mineraaleja ja lämpöhalvauksen riski kasvaa merkittävästi

  Saunominen saa siis erilaisten mekanismien välityksellä aikaiseksi elimistöön tilan, jossa keho puhdistuu haitallisista aineista, korjaa syntyneitä vaurioita, tehostaa aineenvaihduntaa ja lisää pitkäikäisyyttä. Merkittävimpänä terveyshyötynä voisi yleistää verenkierron parantumisen, mutta yhtä lailla saunan rentouttava vaikutus on vähintäänkin yhtä tärkeä terveyshyöty kuin edellä mainittu.

  Saunan terveyshyödyt

  Perinteinen sauna vai infrapunasauna

  Perinteinen sauna toimii niin, että joko puu- tai sähkölämmitteinen kiuas lämmittää saunan huoneilman 70-100 asteiseksi, ja sitten tämä lämmin ilma siirtyy saunojan iholle lämmittäen sitä. Infrapunasaunan vastukset tuottavat infrapunasäteilyä, jotka eivät lämmitä ilmaa vaan ne lämmittävät saunojan kudoksia sisältä päin. Infrapunasaunan lämpötila pysyttelee 45-60 asteen välillä.

  Molemmilla saunoilla on samankaltaisia terveyshyötyjä. Infrapunasaunan vaikutus riippuu sen infrapunasäteilyn aallonpituuksista. Tiettyjä aallonpituuksia on tutkittu paljon niiden terapeuttisten vaikutustensa vuoksi. Perinteisen saunan terapeuttisiin vaikutuksiin vaikuttaa se, että kuinka kuumassa saunassa ollaan ja kuinka pitkään siellä viivytään.

  Saunallinen mökki vai erillinen pihasauna

  Vierasmajan valikoimasta löytyy molempia vaihtoehtoja. Jos suunnittelee vain yhden piharakennuksen tai kesämökin hankkimista, saa sinnekin mahdutettua saunatilan helposti, sillä sen ei tarvitse olla välttämättä kovinkaan iso. Esimerkiksi monet infrapunasaunat ovat vain yhden tai kahden ihmisen yhtäaikaista käyttöä varten suunniteltuja pieniä koppeja. Perinteinen sauna useimmiten mahduttaa vähintään neljä ihmistä löylyihin, varsinkin, jos hyödyntää myös alemmat lauteet.

  Perinteinen sauna vai infrapunasauna

  Erillisen saunarakennuksen yksi etu on siinä, että sen voi sijoittaa esimerkiksi rannan läheisyyteen. Toinen syy hankkia erillinen saunamökki esimerkiksi omaan puutarhaan on, jos kodin saunassa on sähkökiuas, mutta haluaisi myös puukiukaalla varustetun saunan. Saunamökin rakentaminen pihalle tulee luultavasti huomattavasti edullisemmaksi kuin iso saunan muutosremontti kodissa. 

  Todelliset saunafanaatikot ja terveyshifistelijät valitsevat tietenkin hybridisaunan, jossa on perinteinen puukiuas sekä infrapunavastukset. 

  scroll to top