• Ympärivuoden asuttava piharakennus

  Ympärivuoden asuttava piharakennus

  Monet ovat panostaneet kodin viihtyisyyden lisäämiseksi viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Ihmiset ovat kalustaneet itselleen kotitoimistoja. Toiset ovat sijoittaneet mukavuuksiin. Remontointi on ollut trendikästä, mikä näkyy puutavaran ja rakennusmateriaalinen kasvaneena menekkinä. Monilla on piharakennuskin olemassa, mutta sen funktio talvikaudella on toimia varastona, johon viedään kaikki ylimääräinen sälä. Mitäs jos piharakennuksesta tekisikin ympärivuoden käytettävän?

  Eristämällä lämpöä

  Piharakennuksen eristyksiä on tietenkin helpoin suunnitella heti mökin rakennusvaiheessa, mutta lisäeristäminen onnistuu toki myös jälkeenpäinkin. Vierasmajan toimitussisältöön voi valita lattian ja katon eristepaketin tilausvaiheessa.

  Seinälankkujen paksuus vaikuttaa myös piharakennuksen lämpöominaisuuksiin. Vierasmajan piharakennusten seinäpaksuus vaihtelee 28mm – 70mm välillä. 28mm seiniä käytetään esimerkiksi kylmissä pihavarastoissa ja 70mm paksut sopivat parhaiten ympärivuoden asuttaviin kohteisiin.

  Piharakennus elää ja painuu ensimmäisen kahden vuoden aikana hieman, mutta sen jälkeen ei enää niinkään. Tällöin voi tiivistää mahdolliset ilmavuotokohdat mökistä ja tarvittaessa eristää ikkunakarmiakin.

  Ympärivuoden asuttava piharakennus

  Valitse sopiva lämmönlähde mökkiin

  Luonnonläheiseen piharakennukseen sopii tulisija hyvin lämmönlähteeksi. Pienikokoisen takan ja hormin asentaminen ei ole välttämättä kovin suuren remontin takana. Isompaan piharakennukseen voi suunnitella myös kookkaampaa varaavaa takkaa. Varmista, että lattian kantokyky on riittävä!

  Sähkökäyttöiset lämpöpatterit toimivat hätäratkaisuina, mutta pidemmän päälle voi niillä jatkuvasti lämmittäminen tuottaa yllättävän lisän sähkölaskuun.

  Infrapunalämmittimet voivat olla myös yksi harkitsemisen arvoinen lämmönlähde. Infrapunalämmittimet eivät lämmitä huoneilmaa vaan ihmisten kudoksia.

  Ilmalämpöpumppu on tehokas lämmittäjä talvella ja sitä voi käyttää hellekesällä myös viilentämiseen. Monia ilmalämpöpumppuja voi ajastaa toimimaan tiettyinä ajankohtina automaattisesti. Tämä on kätevä ominaisuus talviasuttavilla mökeillä, jotka eivät sijaitse ihan heti oman pihan läheisyydessä.

  Lattialämmitys on myös mahdollista asentaa piharakennuksiin, mutta sitä olisi hyvä miettiä jo perustusvaiheessa, muuten jälkiasennuksena toteutettu lattialämmitys voi nostaa lattian korkoa jonkin verran.

  Selviääkö piharakennuksessa talven pakkasillakin?

  Kyllä. Monet jopa nukkuvat paremmin kylmemmissä tiloissa. Kunhan vain peitto ja muut tekstiilit ovat riittävän lämpimät. Päivisin tarkeneminen on paljon myös pukeutumisesta kiinni. Kuppi lämmintä keittoa tai teetä lämmittää paukkupakkasilla mukavasti. Ei muuta kuin villasukat jalkaan ja lämpimät viltit hartioille!

  Ympärivuoden asuttava piharakennus talvi

  scroll to top