• Olisipa meilläkin autotalli

  Olisipa meilläkin autotalli

  Sesonki on pikkuhiljaa vaihtumassa ja ei mene välttämättä enää pitkään, kun saamme nauttia jo pakkasistakin. Noh, onneksi ei nyt ihan lähiviikkoina kuitenkaan, mutta ennen kuin talvi pääsee perinteisesti taas yllättämään, voi tulevaan jo hiukan varautua. Autotalli tai -katos voi olla talven tullen yllättävän kiva juttu, ja toki siitä on iloa myös kesälläkin.

  Autotallin ja -katoksen edut

  Autotallin ja -katoksen tärkein tehtävä on tietenkin tarjota autollesi säänsuoja. Se määrittää myös autolle selkeän säilytyspaikan pihapiirissä. Kun autotalli sijoitellaan fiksusti pihaan, on siinne helppo ajaa auto ja sieltä saa ajettua auton myös helposti pois. Liian ahtaat paikat aiheuttavat turhaa stressiä, jos on tarve päästä nopeasti liikkeelle.

  Autotalli toimii monilla myös varastona. Auton omistajalla on aina jonkin verran autoon liittyviä tavaroita, joita on säilytettävä jossain. Talvirenkaat, työkalut, lasinpesunesteet, painepesuri ja autoimuri – nämä ja monet muut autoilijan tarvikkeet on mielekästä säilyttää autotallissa tai -katoksessa auton lähellä.

  Pelkkä katos, pelkkä talli vai molemmat?

  Ensimmäisenä on hyvä olla realistinen sekä omista tarpeistaan, mutta myös pihapiirin mittasuhteista. Lähtökohtaisesti voi sanoa, että harvoilla on varastotilaa liikaa olemassa. Silloin kun sitä on enemmän, on tavarat helpompi järjestellä omille paikoilleen ja näin varastosta tulee myös miellyttävä paikka. Liian pieni ja täpötäyteen sullottu varasto tuskin herättää käyttäjässään positiivisia ajatuksia siinä vaiheessa, kun sieltä on haettava akuutisti jokin tavara, etkä ole edes ihan varma mistä sitä lähtisit penkomaan.

  Mieti myös pihapiiriäsi kokonaisuutena. Minkälaisia rakennuksia pihassa on jo mahdollisesti tai mitä muita rakennuksia olet mahdollisesti sinne suunnittelemassa. Jos pihassa on jo varastorakennuksia tai muita piharakennuksia, voi olla, että pelkällä autokatoksellakin pärjää hyvin. Autokatos pitää talvisin siellä parkkeeratun auton tuulilasin lähes sulana eikä ennen lähtöä tarvitse ainakaan kovin suuresti heilutella lumiharjaa.

  Autotallin selkeä etu on, että siellä auton on mahdollista lämmetä talvisin hiukan enemmän, varsinkin jos tallissa on käytössä esimerkiksi ilmalämpöpumppu. Auton ja autotarvikkeet saa autotalliin myös lukittujien ovien taakse, joka on monille tärkeä asia. Jos autotalli on reilusti autoa isompi, voi siitä tehdä myös pienen nikkarointipaikan ja työkaluvajan.

  Monikkoautoperheille kahden auton talli tai autotallin ja -katoksen yhdistelmä on ainoa järkevä vaihtoehto. Se olisi vain turha perheriidan paikka, jos toinen auton käyttäjä saa lähteä suoraan tallista liikkeelle, kun toinen raaputtaa jäisiä ikkunoita ensin varttitunnin verran.

  Minkälainen pohja autotallille ja katokselle?

  Yksi hyvä vaihtoehto on betonivalulattia, jonka voi halutessaan vaikka päällystää epoksimaalilla, joka kestää hyvin autosta mahdollisesti valuvia nesteitä. Betonilaatat, asfaltti tai hienojakeinen murskekin toimii alustava varsin mainiosti. Kysymys on lähinnä siitä, että kuinka paljon haluat panostaa autotalliin / -katokseen.

  scroll to top