• Valmismökkipakettien valikoimasta löytyy jokaiselle sopiva

  Valmismökki on kasvattanut suosiotaan huimasti mökkimarkkinoilla. Nykyään jo 15%  rakennettavista mökeistä rakennetaan avaimet käteen -periaatteella ja valmispakettien osuus talokaupoista on jopa 76%. Tämä ei ole ihme, sillä esivalmistettu valmismökki antaa valtavasti vaihtoehtoja rakentaa juuri itselleen sopivalla tavalla. Valmismökkipaketteja löytyy nimittäin joka lähtöön.

  Tämä ei ole pelkästään hyvä asia kuluttajan kannalta. Valmismökki-termin alle kätkeytyy kaikenlaisia ratkaisuja aina muuttovalmiista siihen, että osat tulevat paketissa tontille. Näistä ääripäistä ja niiden väliltä löytyy satoja eri ratkaisuja, jotka kaikki liittyvät jotenkin sanaan ”valmismökki”. Oleellinen tekijä valmismökin rakentamisessa onkin määritellä millaisen paketin itse haluaa ja tarvitsee ja tutkia ja vertailla sen jälkeen eri valmismökkipakettien sisältöä.

  Erilaisten valmismökkipakettien sisällöt

  Valmismökkipaketteja vertaillessa ensimmäinen sääntö on: älä oleta vaan kysy. Se mitä pakettiin kuuluu yhdellä firmalla, ei välttämättä ole mikään perussisältö toisella yrityksellä. Pakettien ja hintojen vertailu on tämän vuoksi välillä todella haastavaa ja kuluttajavirasto onkin tehnyt suosituksen toimitussisällöistä vertailun helpottamiseksi, mutta mikään määrävä pykälä tämä suositus ei kuitenkaan ole.

  Pääsääntöisesti kaikkiin valmismökkipaketteihin kuuluu rakennuslupakuvat. Mikäli pakettiin kuuluu pääsuunnittelijan palvelut, sisältää tämä palvelu yleensä lupapaperit kuten jätevesisuunnitelman ja asemakaavapiirroksen. Itse lupien hakemisesta tulee erillinen kustannus rakennuskunnasta riippuen. Joihinkin valmismökkipaketteihin kuuluu myös tontin perustustyöt. Tällöin on kuitenkin huomioitava, että tämä ei sisällä paalutuksia tai leveämpää anturaa, vaan vain standardiperustuksen.

  Erilaisten valmismökkipakettien kustannukset

  Valmismökkipaketit jaetaan karkeasti viiteen eri ryhmään toimitussisällön ja tarvittavan oman työn osuuden mukaan: elementtipaketti, runkovalmispaketti, vesikattovalmispaketti, muuttovalmispaketti ja talovalmispaketti. Mitä eroa näillä on ja mikä tulee lopulta halvimmaksi?

  Elementtipaketti on nimensä veroinen. Siinä valmismökin osat toimitetaan tontille ja paketissa on tarvittavat osat ja asennusohje. Tätä pakettia voi yleensä parannella mielensä mukaisesti esimerkiksi tilaamalla asennuspalvelun tai vaihtamalla paketissa tulevien ovien ja ikkunoiden ominaisuuksia tai esimerkiksi katon pintamateriaalia. Muista tarkistaa mitä paketti sisältää! Toisinaan mukana ei ole esimerkiksi katon pintamateriaalia. On laskettu, että tämä hankintamuoto kattaa karkeasti 20-25% valmismökin kustannuksista.

  Runkovalmis valmismökkipaketti on käytännössä elementtipaketti pystytettynä. Tässä toimitusmuodossa perustukset on myös tehtävä itse eikä palvelu sisällä sähkö- tai lvi-suunnittelua. Tämä paketti kattaa yleensä noin 30% valmismökin kustannuksista.

  Vesikattovalmis valmismökkipaketti sisältää edelliset, sekä ovet, ikkunat ja vesikaton aluskate, laudoitus ja vesikatteet asennetaan. Tästä tulee nimitys sateelta suojaan – asennus. Tämä kattaa noin 35% kaikista kustannuksista.

  Muuttovalmis valmismökkipaketti voi olla nimenä hieman harhaanjohtava. Tämän paketin sisältö on reilusti kattavampi kuin edellisten, mutta paketin ulkopuolelle jää silti vielä liuta itse tehtäviä töitä. Esimerkiksi perustussuunnittelu ei useimmiten kuulu pakettiin ja ostajan vastuulle jää useimmissa paketeissa tavaratoimitusten vastaanotto, vastaavan suunnittelijan ja työnjohtajan hankinta, ulkomaalaus ja loppusiivous. Tämä paketti kattaa 80-85% valmismökkikustannuksista.

  Talovalmis valmismökkipaketti on paketeista kattavin. Tämä paketti sisältää yleensä myös kaikki suunnittelutyöt, perustusten teon, maalaamisen ja avustavat työt kuten tavaratoimitusten vastaanoton. Tämä paketti kattaa keskimäärin 95% rakentamisen kuluista.

  Erilaisten pakettien tutkiminen vie aikaa, mutta voi vastaavasti säästää monelta ongelmalta ja lopuksi rutkasti rahaa. Tärkeintä on määritellä ensin millaisen valmismökin itselleen haluaa, mitä töitä on valmis tekemään itse ja alkaa sitten miettiä miten rakentamisen lopulta ratkaisee.

  Älä unohda myöskään vertailla materiaaleja! Meidän mökeissämme käytetty hitaasti kasvanut pohjoismainen kuusi on kestävä ja helppohoitoinen materiaali rakentamisessa. Varmistu, että hankkimasi valmismökin materiaalit kestävät aikaa ja sääolosuhteita.

  scroll to top