• Hirsimökki – itse pitkästä vs. valmispaketti

  Hirsimökin rakentaminen vaati ennen kirjaimellisesti hartiavoimia. Puut oli ensin kaadettava metsästä, kuljetettava metsästä sahalle ja sahattava määrämittoihinsa. Yleensä sahalla pätkitiin puut tiettyyn mittaan, josta ne rakentamisvaiheessa sitten sahattiin lopullisiin mittohin. Tämän lisäksi täytyi tietenkin tehdä perustyö: valmistella maaperän perustukset, suunnitella itse hirsimökki ja lopuksi vielä rakentaa se.

  Tänään on toisin. Hirsimökin rakentaminen tuskin voisi olla helpompaa kuin se nykyteknologian avulla on. Toki on vielä rakentajia, jotka haluavat itse rakentaa hirsimökkinsä alusta alkaen, mutta useimmat hirsimökin rakentajat hankkivat hirsimökkinsä jonkinlaisena pakettina. Tämä ei ole ihme, sillä markkinat ovat kehittyneet tässä asiassa valtavasti. Hirsimökin pakettina hankkivan ei enää tarvitse tyytyä vain joihinkin ennalta määritettyihin malleihin tai tehdä kompromisseja. Valikoimaa ja muuntelumahdollisuuksia on valtavasti.

  Tuleeko halvemmaksi rakentaa hirsimökki itse?

  Hirsimökki itse rakentaen pitkästä on ollut jonkinlainen ihanne, vähän kuin miehisyyskoe. Toiset perustelevat itse tekemisen valintaa hinnalla. Tulee halvemmaksi tehdä itse.  Tämä on kuitenkin vain osa totuudesta. Kaikella ajalla on hintansa ja se aika on aina jostain muualta pois. Jos rakentaa ja käy töissä, ehtii rakennustyömaalle vain töiden jälkeen ja lomilla. Tämä hidastaa hirsimökin valmistumista. Jos taas ottaa töistä vapaata, menettää tuloja ja voi olla, että hirsimökki ei etene toivotulla nopeudella taloudellisista syistä. Toiset luottavat talkootyön voimaan, mutta on otettava huomioon, että talkootyötä tehdään kaikkien muiden velvoitteiden ohella, siis silloin kun aikaa on. Tämä tuo oman riskinsä rakennustyön etenemiseen.

  Paljonko sitten voi säästää, jos hirsimökin ottaa valmiina pakettina? Hirsimökin hintaan vaikuttaa toki moni muukin asia kuin varsinaisen talopaketin hinta. On otettava huomioon, että rakentamisessa on myös töitä, jotka on pakko teettää ammattilaisella rakensi sitten itse pitkästä tai tilasi hirsimökin valmiina pakettina. Seuraavat kustannukset tulevat mökkisi varustelutasosta riippuen varsinaisen

  hirsimökkipaketin lisäksi:

  • maanrakennus
  • perustukset
  • sähkö- ja lvi-asennukset
  • kiintokalusteet
  • tulisijat ja muuraustyöt
  • vedeneristys- ja laatoitustyöt

  Voit kuitenkin laskea, että ammattimiehillä menee pitkästä tavarasta eli sahalta hankittavasta lautatavarasta  90 neliöisen hirsimökin rakentamisessa vähintään 1500 työtuntia. Kerro tämä tuntimäärä ammattimiehen tuntipalkalla ja lisää mukaan vielä työnjohtajan työtunnit. Useimmat valmiit hirsimökkipaketit taas voi kasata kahden, kolmen aikuisen voimin muutamassa päivässä – tunteja kuluu siis huomattavasti vähemmän! Näiden tuntien kustannukseen tietenkin vaikuttaa se, mitä voit tehdä itse ja mikä osa tästä sinun täytyy ostaa ulkopuolisena työnä. Lisäksi säästyy arkkitehdin rakennuspiirrustuksiin menevä kustannus sekä puunhankkimisen ja sahauttamiseen kuluva aika ja kustannus. Sinulla ei myöskään jää hukkapuutavaraa, koska kaikki on tehtaalla jo valmiiksi mitoitettu. Tutustu tuotevalikoimaamme ja asennuspalveluumme. Haluaisitko tehdä muutoksia hirsimökkipakettiin? Onnistuu! Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

  scroll to top