• Valmismökki vs. Itse tehden

  Valmismökki vai itse tehden – kas siinä ikuinen kysymys, johon on liki yhtä monta vastausta kuin on rakentajaa. Keskustelu käy kuumana mökkipalstoilla, mutta yhtä oikeaa vastausta ei ole. Tai sitten oikeita vastauksia on yhtä monta kuin on mökin rakentajaakin. Valmismökki-vastauksen sisällekin kätkeytyy monta erilaista ratkaisuvaihtoehtoa, joten kannattaa käyttää hieman aikaa erilaisten vaihtoehtojen hyvien ja huonojen puolien arvioimiseen ennen päätöksen tekoa. Valmismökki-nimikkeellä myydään kaikenlaista, lähtien avaimet käteen- paketeista, joissa todella tarvitsee vain kantaa enää huonekalut sisään ja aloittaa mökkielämä. Valmismökkinä voidaan yhtä hyvin ostaa sateelta suojaan-versio, jossa on pystytettynä runko ja ulkolaudoitus ja loppu tehdään itse. Tai sitten valmismökkipaketti sisältää vain valmiit osat, joista mökki itse kootaan.

  Paljonko valmismökki maksaa? Tämä on yksi suosituimpia hakusanoja valmismökkeihin liittyen. Kylmä fakta on kuitenkin se, että valmismökin hintaan vaikuttaa niin monta erilaista tekijää, että yhtä yksittäistä vastausta ei ole. Lyhyesti voisi sanoa, että oleellisimmat hintaan vaikuttavat tekijät ovat koko ja varustelutaso. Tämän vastauksen sisälle kätkeytyy monta toisiinsa nivoutunutta tekijää, jotka kuitenkaan eivät aukea heti vain tapettien hintoja vertailemalla. Seuraavassa tarkastelemme hieman valmismökin hinnan muodostumista.

  Mikä valmismökissä maksaa?

  Kuten edellä jo todettiin, valmismökin nimellä kulkee montaa erilaista ratkaisua. Niitä kaikkia yhdistävä tekijä on kuitenkin se, että jotain – yleensä vähintään mökin osat – tulevat valmiina. Ne on siis tehtaalla valmistettu sopiviksi ja määrämittaisiksi ja puu on valmiiksi kuivaa. Paketissa tulee mökin piirrustukset ja kokoamisohjeet valmiina. Itse tehden tämä työ pitäisi siis myös tehdä – ja maksaa –  itse. Tämä vaatii, että suunnittelutetaan ja piirrätetään mökki arkkitehdillä ja hankitaan puutavara sahalta oikeissa mitoissa. Valmismökkipaketissa maksaa siis tässä tapauksessa juuri se valmiiksi ostajan puolesta tehty työ.

  Monet valmismökkifirmat tarjoavat myös pystytyspalvelun mökeilleen. Lisämaksusta mökin saa useimmiten muutamassa päivässä pystyyn. Voi tuntua kalliilta maksaa pystytyksestä, joka ammattilaisten käsissä vaikuttaa yksinkertaiselta ja nopealta työltä, mutta vanha sanonta ”aika on rahaa” pätee myös mökkiasioissa. Aika minkä ostaja käyttää arkkitehdin ja sahan kanssa ja mökin pystytykseen, on hyvin usein poissa hänen palkkatöistään. Säästäisikö asiakas lopulta enemmän maksaessaan jollekin muulle tämän tekemisestä? Myös viivästykset maksavat: jos yksi osa-alue mökin valmistuksesta viivästyy, venyttää se aina aikataulua ja budjettia toisesta päästä.

  Valmismökin hintaan vaikuttavat tekijät

  Valmismökin hintaan vaikuttavat eniten koko ja varustelutaso. Kokoa miettiessä kannattaa ottaa huomioon käyttötarkoitus : monta henkilöä mökillä tulee vierailemaan? Kokoa miettiessä kannattaa muistaa myös, että isompi koko tarkoittaa isompaa maanmuokkausta, isompien perustuksien tekoa ja isompia lämmityskustannuksia. Varustelutasolla tarkoitetaan kaikkea talvieristyksestä vesivessaan ja viilentävään viinikaappiin. Käytetäänkö mökkiä talvella? Muista valita paketti, jonka hirret ovat tarpeeksi paksut talviasumiseen – tämä säästää myöhemmin lämmityskuluja. Vesivessasta haaveilevankaan ei tarvitse enää nähdä painajaisia jääkylmistä ulkohuuseista, joiden poluilla vaanivat kaikki käärmeistä karhuihin. Nykyajan vedettömiä vessoja löytyy niin edistyksellisinä ja tyylikkäinä versioina, että ne todella kilpailevat vesivessan kanssa mukavuudeltaan. Tuleeko käyttövesi omasta kaivosta, tuodaanko se mökille kanistereissa vai vedetäänkö mökille vesi kunnallisesta verkostosta? Miten jätevesi hoidetaan – liitytäänkö viemäriverkostoon, jos sellainen on lähellä saatavilla vai järjestetäänkö asia esimerkiksi imeytyskentän avulla? Tuleeko mökille sähköt verkosta? Vai aurinkopaneeleilla?

  Valmismökkiä harkitsevan kannattaa muistaa, että useimmiten valmismökkipaketti on muokattavissa pienillä muutoksilla omien mieltymysten mukaan. Useimmiten valmistaja osaa neuvoa asiakasta miten tehdä muutoksia itse tai voi tehdä muutoksia valmiiseen pakettiin. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja unelmiesi mökki on taas askeleen lähempänä!

  Saat lisätietoja, katso tätä videota:

  https://www.youtube.com/watch?v=HM5OR9teNCo&t=54s

  scroll to top