• Tulisija piharakennukseen

  Feet warming by fireplace

  Syksy on täällä ja säät viilenevät kohti talven pakkasia. Vaikka pihamökkikauden huippu on jo ohitettu aikoja sitten, on mökkeilyä kuitenkin mahdollista jatkaa jopa vuoden ympäri täällä pohjoisessakin, jos mökin saa pidettyä lämpöisenä. Nyt viimeistään syksyn tullen on oikea aika hankkia piharakennukseen tulisija, jos ei ole suunnitellut mökin talviteloille laittamista. Nappaa tästä vinkit, mitä sinun on hyvä huomioida tulisijan asentamisessa.

  Tulisija piharakennukseen

  Varaava vuolukivitakka, pönttöuuni vai puuliesi

  Tärkeintä on ensin valita oikeanlainen tulijasija mökkiisi, joka vastaa tarpeitasi ja joka on oikean kokoinen mökkisi neliöihin nähden. Mieti siis, että haluatko vain katsella elävää tulta mahdollisimman sirosta tulisijasta vai haluatko massiivisen ja hyvin lämpöä varaavan vuolukivitakan. Entä vaaditko tulisijalta myös muita ominaisuuksia? Perinteinen leivinuuni ja puuliesi ovat myös harkitsemisen arvoisia tulisijoja, jos valmistat mielellään ruokaa pitkän kaavan mukaan.

  Keskuslämmityslieden avulla voit myös rakentaa vedellä lämpiävän patteri- tai lattialämmitysjärjestelmän. Se on toki järkevin toteuttaa jo mökin perustuksia tehdessä.

  Valitse oikea sijainti tulisijalle

  Parhaimman lämmitysvaikutuksen saat sijoittamalla tulisijan keskelle mökkiäsi. Isommat makuuhuoneelliset hirsimökit voivat tarvita useamman kuin yhden tulisijan, jotta sisälämpötila pysyy tasaisena koko mökin alalla. Harkitse silloin esimerkiksi makuuhuoneeseen pienempää valmistakkaa ja keittiö/olohuoneeseen vaikka puulieden tai vuolukivitakan asentamista. Toisaalta, viileässä makuuhuoneessa voi unenlaatu olla parempi, kunhan ei tarvitse mennä kuitenkaan hytisten nukkumaan.

  Tulisija on nykyisin myös kaunis sisustuselementti ja markkinoilta löytyy vaativaakin silmää miellyttäviä vaihtoehtoja. Valitse siis mahdollisuuksien mukaan sellainen malli, joka myös kestää katsetta, niin mökkeilystä tulee entistä miellyttävämpää.

  Tulisija piharakennukseen

  Savupiippu ja hormi

  Savupiippua valitessa perehdy ensin erilaisiin savupiippumalleihin ja vertaile piippujen lämmöneristävyyttä. Täysin eristämätön teräsputki luovuttaa toki lämpöä tilaan mukavasti, mutta se tulee myös vaarallisen kuumaksi ja se voi pahimmillaan aiheuttaa vakavat palovammat.

  Huomioi hormin läpivientiä tehdessäsi, että alue tulee olemaan suuren lämpövaihtelun armoilla, jonka vuoksi alueen rakenteet saattavat elää muutamia senttimetrejä. Voit tarvittaessa konsultoida paikallista nuohoojaasi tai kuntasi rakennusvalvontaa hormin asennukseen liittyvissä kysymyksissä, jotta saat tehtyä mökkisi hormista paloturvallisen.

  Muita huomioitavia seikkoja

  Huomioi suojaetäisyydet tulisijan asennuksessa. Voit halutessasi myös suojata mökin seinälaudat suojaseinällä, jolloin kevyiden tulisijojen suojaetäisyyttä seinään voi pienentää 75%. Tämä voi olla ratkaiseva asia etenkin pienemmissä mökeissä, joissa jokainen lisäsentti on tärkeä.

  Lasinen tai teräksinen suoja-alusta takan eteen on usein välttämätön lisävaruste varsinkin mökeille, joissa on puulattia. Takan suoja-aita on myös harkitsemisen arvoinen lisäturva lemmikkieläintalouksiin. Muistathan, että lemmikkiaita ei monesti ole riittävän turvallinen este pienille lapsille, joten pidäthän lapsia aina silmällä, jos lämmität mökkiä tulisijalla.

  Muista aina paloturvallisuus tulen kanssa toimiessasi ja pidä sammutusvälineet käden ulottuvilla. Tarkista säännöllisesti palovaroittimen toimintakunto. Älä jätä koskaan tulta vartioimatta. Huomioi myös häkämyrkytyksen riski.

  scroll to top