• Näin maalaat piharakennuksesi

  Näin maalaat piharakennuksesi

  Jotta piharakennuksesi pysyy hyvässä kunnossa pitkään, täytyy maalipintaakin ajoittain korjailla. Itse maalaaminen on melko helppo homma, mutta sitä ennen on syytä huomioida muutama seikka, jotta lopputuloksesta tulee laadukas. Mitä pidempi aika on kulunut edellisestä maalauksesta ja mitä kuluneempi pinta on, sitä enemmän joudut tekemään pohjatöitä ennen varsinaista maalausurakkaa. Uuden piharakennuksen maalaaminen ei välttämättä vaadi juurikaan pohjatöitä. 

  Käydään seuraavaksi läpi koko maalausprosessi olettaen, että piharakennuksen maalipinta on päässyt jo huonoon kuntoon ja lautaverhoiluun on syntynyt halkeamia tai muita vaurioita. Näillä seuraavilla vinkeillä teet vanhasta piharakennuksesta taas raikkaan näköisen.

  Näin maalaat piharakennuksesi

  • Vaihe 1 – Vanhan maalipinnan poistaminen

  Arvioi ensin vanha maalipinta huolellisesti ja päätä, että tarvitseeko se poistaa vai ei. Jotta uusi maali tarttuu pintaan ja pysyy myös siinä, täytyy vanhalle maalipinnalle useimmissa tapauksissa tehdä ensin jotain. Jos et ole varma, mitä maalia edellinen pintakerros on ja jos maalipinta on alkanut jo lohkeilemaan irti, voi olla järkevää poistaa vanha maali kokonaan.

  Jo selkeästi lohkeilevaa maalipintaa voi rapsutella ensin siklillä pois. Voit kokeilla lämmittää maalipintaa kuumailmapuhaltimella, mikä saattaa edesauttaa maalin lohkeilemista entisestään. Lopun maalin, joka ei lähde siklillä rapsutellen saat pois maalinpoistoaineella.

  • Vaihe 2 – Halkeamien paikkaaminen

  Kun olet poistanut vähintäänkin lohkeilevan maalipinnan, voit tarkastella pinnan kuntoa halkeamien tai reikien varalta. Jos haluat maalipinnasta ja lopputuloksesta sileän ja tasaisen, kannattaa mahdolliset halkeamat ja reiät paikata ennen maalaamista.

  Markkinoilla on erilaisia puunkorjausmassoja, kuten puukittiä, kemiallista puuta, tasoitetta ja vahaa, joilla onnistuu monien reikien ja halkeamien paikkaaminen. Korjausmassaa kannattaa laittaa mieluiten reilusti kuin liian vähän. Ylimääräisen lähtee aina tarvittaessa hiomalla pois.

  • Vaihe 3 – Pinnan hiominen

  Jos olet joutunut paikkailemaan reikiä tai halkeamia, pääset viimeistelemään pinnat hiomapaperilla. Vaikka et olisikaan paikkaillut pintaa, kannattaa sen kevyt hionta siltikin, koska se parantaa maalin tarttumista. Hio puiden syiden mukaisesti.

  • Vaihe 4 – Pinnan puhdistaminen

  Hiomisesta tulee paljon pölyä, joka täytyy puhdistaa pinnoilta pois ennen maalaamista. Pölyt lähtevät helpoiten imuroimalla. Sen jälkeen kannattaa vielä pyyhkiä kostealla liinalla pinnat läpi. Anna pinnan kuivua rauhassa ennen maalaamisen aloittamista. 

  • Vaihe 5 – Maalauspintojen rajaaminen

  Jotta maali päätyy vain sinne, minne olet ajatellut, täytyy ne pinnat suojata, joihin et halua maalia tai sen roiskeita. Maalarinteippi ja sanomalehdet tai suojapaperi tulevat tässä vaiheessa tarpeellisiksi. 

  Näin maalaat piharakennuksesi

  • Vaihe 6 – Pohjamaalaus

  Pohjamaali varmistaa, että varsinainen maali pysyy pinnassa. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin tehdä maalaushomma uudelleen, jos maali ei pysykään puun pinnassa. Muista valita oikean sävyinen pohjamaali. Jos lopullinen maali on vaaleansävyinen, käytä valkoista pohjamaalia. Jos käytät tummaa maalia, valitse pohjamaaliksi esimerkiksi harmaansävyinen.

  Näin maalaat piharakennuksesi

  • Vaihe 7 – Piharakennuksen maalaaminen

  Nyt pääset vihdoin itse asiaan, joka on myös se kaikista mukavin vaihe maalausurakassa. Kun valmistelut ja pohjatyöt on tehty huolella, sujuu maalauskin käden käänteessä. Maalaus on välineurheilua, joten valitse siihen laadukkaat siveltimet ja telat. 

  Maaleja ja puuöljyjä on monenlaista tarjolla. Käytä asiantuntijan apua sopivan maalin löytämiseen sinun käyttötarkoitukseen. 

  Piharakennuksen maalaaminen kuuluu säännölliseen rakennuksen huoltoon, mikä pidentää myös tämän käyttöikää. Laadukkaista materiaaleista valmistetun mökin maalaaminen on vaivattomampaa ja halkeamien sekä reikien paikkaustarvekin on vähäisempää. Vierasmaja.fi piharakennuksiin on mahdollista valita sävytetty puunsuoja-aine pakettiin mukaan.

  scroll to top