• Näiden vinkkien avulla saat tehtyä pienestä piharakennuksesta tilavamman tuntuisen

  Pieni piharakennus on kätevä lisähuone kaiken kokoisiin puutarhoihin. Pienessä piharakennuksessa on isompaan verrattuna pienempi huollon (siivouksen) tarve, pienemmät ylläpitokulut (jos sinulla on lisälämmönlähde) ja tietenkin sillä on pienempi hankintakustannuskin. Pienestä piharakennuksesta on paljon hyötyä ja iloa, ainakin siihen verrattuna, että sinulla ei olisi piharakennusta ollenkaan.

  Piharakennus

  Pienestä piharakennuksesta saa tehtyä tilavamman tuntuisen muutamilla pikku nikseillä. Jatka lukemista ja nappaa talteen sisustusvinkit, joita voit toki hyödyntää myös isommissakin piharakennuksissa, jos haluat kaikki neliöt tehokkaaseen käyttöön.

  Minkälaiset huonekalut kannattaisi valita

  Huonekaluilla on iso rooli, jos haluat tehdä piharakennuksesta tilavamman tuntuisen. Huonekaluhankintojen kanssa kannattaa pitää mielessä, että pieneen piharakennukseen pätee sanonta ‘vähempi on enempi’. Tee siis harkittuja valintoja ja vältä turhien kalusteiden sijoittamista mökkiin. Kaikenlaiset tavarat, joilla ei ole mitään käytännön funktiota, voi jättää pois. Muutamat oikeanlaiset huonekalut tekevät tilaan ilmavan vaikutelman.

  Jos haluat tai tarvitset kirjahyllyn, vitriinin tai jonkun muun hyllykön, kannattaa se olla koko seinän korkuinen. Näin saat mahdutettua sinne mahdollisimman paljon tavaraa, jos vaikka käytät piharakennusta esimerkiksi toimistona tai varastona.

  Saat tilasta avoimemman ja ilmavamman tuntuisen, kun valitset huonekaluja, joilla on sirot jalat. Vältä huonekaluja, jotka ovat suoraan lattialla, niissä on sokkeli tai muuten vain umpinainen alaosa.

  Jos mahdollista, niin valitse muutamat läpikuultavat huonekalut. Se on yksi kikka, jolla voit tehdä pienestä tilasta avaramman oloisen. Lasista on saatavilla pöytiä ja hyllyjä. Kirkkaasta muovista tai pleksistä valmistetaan ruokapöydän tuoleja ja pienempiä sohvapöytiä. Lasitasojen kanssa on syytä olla varovainen, sillä pienestä kolhusta tulee nopeasti iso halkeama toisin kuin muovisten huonekalujen kanssa.

  Koristele seinät

  Jos tulet viettämään paljon aikaa piharakennuksessa, kannattaa ehdottomasti koristella seinät myös. Kuten huonekalujenkin kanssa, pätee seinäkoristeisiin sama minimalistinen ja hyvin harkittujen valintojen lähestymistapa.

  Harkitse ainakin yhden peilin ripustamista seinälle. Se on paitsi käytännöllinen, mutta usein myös kaunis sekä lisää avaruutta tuova esine. Jos peilille ei löydy sopivaa seinätilaa, voi käyttää vaikka vaatekaappeja, joissa on peililliset liukuovet. Vitriini tai baarikaappi, jossa on lasiset tasot peilitaustaseinää vasten on myös yksi mahdollisuus.

  Seinäkoristeet tai taulut tuovat kodikkuutta, mutta niillä saadaan myös luotua vaikutelma tilavuudesta. Pienen piharakennuksen taulut voivat kuitenkin olla suuriakin. Taulun kuvalla on paljon mahdollisuuksia pelata mielikuvien kanssa. Kolmiulotteiselta vaikuttava maisema seesteisellä värimaailmalla voi olla hyvä valinta. Taiteen katsomisella voi olla rentouttava tai luovuutta lisäävä vaikutus, siksi etenkin puutarhatoimistorakennukseen kannattaa sellaista ripustaa seinille.

  Muita vinkkejä

  Voit tehdä piharakennuksesta tilavamman tuntuisen maalaamalla sen vaaleilla tai tummilla sävyillä. Keskitummat tai -vaaleat sävyt voivat puolestaan tehdä tilasta pienemmän.

  Monikäyttöiset huonekalut ovat käteviä pieniin piharakennuksiin. Vuodesohvat, ylös nostettavat/kipattavat ruokapöydät tai seinälle nostettava sänky, josta tulee päiväksi hyllykkö ja työpöytä… Markkinoilta löytyy nerokkaita ja hauskoja keksintöjä, joilla pienestä tilasta taiotaan käden käänteessä uuteen käyttötarkoitukseen paremmin sopiva.

  Ja jos tuntuu, että et löydä heti sopivia kalusteita, niin fiilistele mökkiä ensin rauhassa ja pohdi, minkälaisia tavaroita se aivan välttämättä tarvitsee ennen kuin teet harkitsemattomia hankintoja.

  Jos lähelläsi on sisustajia kouluttava oppilaitos, voit kokeilla pyytää alan opiskelijoilta mökkisi sisustamisen oppilastyönä. Varaudu tällöin pidempään aikatauluun työn valmistumisen kanssa.

  scroll to top