• Hyödynnätkö näitä luonnonantimia mökilläsi?

    Suomalainen luonto on täynnä aarteita, joita jokainen voi lähteä etsimään ja keräilemään. Meillä on jokamiehen oikeudet, minkä vuoksi metsistä ja luonnosta voi kerätä monenlaista syötävää, kuten vaikkapa marjoja ja sieniä. Kaikki metsän antimet eivät kuulu kuitenkaan jokamiehen oikeuksien piiriin.

    Suomen kesä on tunnetusti lyhyt, mutta siitä huolimatta voi jo heti lumien sulettua, viimeistään huhtikuussa, aloittaa aarrejahdin, joka kestää pitkälle syksyyn asti. Tässä on muutamat tärpit, mitä kannattaa missäkin kuussa keräillä mökkireissulla metsistä.

    Suomalainen luonto

    Huhtikuu

    Luonto herää henkiin ja monet villiyrtit pilkistävät mullan alta. Suomessa on lukemattomia syötäviä villiyrttejä, jotka ovat erittäin ravinnepitoisia. Kannattaa sijoittaa villiyrttioppaaseen ja opetella vaikka tunnistamaan yksi uusi kasvi viikossa, niin kesän päätteeksi lautaselle saa jo melko monipuolisen villiyrttisalaatin.

    Huhtikuussa koivuissa alkaa virtaamaan mahla, jota voi valuttaa itselleen talteen. Se on hieman makeahkoa nestettä, joka pilaantuu herkästi, joten laita se siis heti jääkaappiin ja juo se vuorokauden sisällä valuttamisesta. Voit myös pakastaa mahlan. Mahlan valuttamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

    Koivuissa mahla

    Toukokuu

    Toukokuussa pihoihin tulee yleensä paljon voikukkia, ja niitä voikin käyttää myös monipuolisesti ruoanlaitossa. Mutta toukokuun ehdoton ykkönen on kuitenkin kuusenkerkkä. Siis kuusen oksien päihin kasvava uusi nuppu, josta sitten lopulta kasvaa oksalle jatko.

    Kuusenkerkkää voi käyttää monin tavoin. Sen voi syödä tuoreeltaan, sen voi pakastaa, siitä voi tehdä teetä, sen voi kuivattaa ja ripotella sen jälkeen ruokien päälle mausteena. Kerkän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

    Toukokuussa alkaa myös korvasienen erittäin lyhyt satokausi. Tämä herkullinen, mutta käsittelemättömänä erittäin myrkyllinen sieni täytyy keittää vähintään 2 x 5min, välillä vettä vaihtaen, jotta sen myrkyt liukenevat veteen ja sen voi syödä.

    Kuusen oksat

    Kesäkuu

    Kesäkuun loppupuolella saa perinteisesti ensimmäiset mansikat, mutta luonnosta voi kerätä talteen edellä mainittujen lisäksi vähemmän tunnettua männyn siitepölyä. Siinä vaiheessa, kun männyn oksien päistä alkaa pölisemään hienojakoista kellertävää pölyä siitepölytertuista, on korkea aika kerätä sitä talteen.

    Männyn siitepölyä voi käyttää sellaisenaan vaikka smoothien seassa. Siitä voi tehdä myös tinktuuraa, jolloin alkoholiin uutetaan männyn siitepölyn lukuisat ravinteet ja fytokemikaalit.

    Mänty siitepölyä

    Heinäkuu

    Mustikka kypsyy heinäkuun aikana. Se on yksi ravinnepitoisimmista marjoistamme, joka on tietysti parhaimmillaan suoraa puskasta suuhun kerättynä. Vadelma on sesongissa heinäkuussa ja lakka alkaa myös kypsymään.

    Heinäkuun yksi ehdoton helmi on kuitenkin sienistä ehkäpä maukkain – kanttarelli. Sitä voikin kerätä aina ensipakkasiin asti.

    Kantarelli

    Elokuu

    Puolukka on elokuun lopun ja alkusyksyn marja, joita voi poimia vielä syys-lokakuussakin. Ne kenellä on mökkimailla omenapuita, saavat kerätä niitä pikkuhiljaa talteen.

    Monet sienet ovat parhaimmillaan elokuusta eteenpäin. Suppilovahverot, tatit, rouskut, lampaankääpä sekä monet muut sienet valtaavat metsät. Suomen metsissä kasvaa monia herkullisia ruokasieniä, joita kannattaa opetella tunnistamaan.

    KESÄMÖKKI LONDON

    Psst.. ja jos oma kesämökki on vielä hakusessa tai on aika päivittää uudempaan, niin käy ihmeessä tutustumassa Vierasmajan kattavaan hirsimökkivalikoimaan. Satorikasta mökkikesää!

    scroll to top