• 6 vinkkiä siihen, miten teet pihasta kotisi lisähuoneen

  6 vinkkiä siihen, miten teet pihasta kotisi lisähuoneen

  Jos olet niin onnekas, että sinulla on oma piha, puutarha tai muu ulkotila käytössäsi, kannattaa se hyödyntää mahdollisimman hyvin. Hyvällä suunnittelulla ja oikeilla tarvikkeilla voit muuntaa minkä tahansa kokoisen ulkotilan käytännölliseksi tilaksi, joka tuo lisäarvoa kotiisi. Kun teet pihasta lisähuoneen, saat asuintiloihisi lisää monipuolisuutta ja käytännöllisyyttä. Samalla luot myös kotiisi näyttävän yksityiskohdan, joka tuo sinulle iloa aina kun näet sen.

  Jos haluat löytää innovatiivisia tapoja hyödyntää pihaasi ja saada kotiin lisätilaa, löydät tästä vinkkejä muutostyöhön:

  Lisää ulkovalaistusta

  Jos haluat nauttia pihastasi hämärän tullen, päivän kääntyessä iltaan, on valaistus välttämätön. Ulkovalaistukseen on loputon määrä vaihtoehtoja, joten voit olla sen suhteen niin minimalistinen, tai koristeellinen, kuin vain haluat. Valosarjat sopivat loistavasti luomaan tunnelmaa ulkotilaan ja ne on helppo ripustaa rakenteisiin, aitoihin tai vaikka puihin ja pensaisiin.

  Nykyään aurinkokennolla toimivat valaisimet ovat helppo ja ekologinen valinta ulkotilojen valaisemiseen, joten ei haittaa, vaikka pihalla ei olisi saatavilla verkkovirtaa. Muista vain varmistaa, että valitsemasi valaisimet on suunniteltu ulkokäyttöön.

  Ovien uusiminen

  Useimmissa kodeissa pihalle johtaa yksi ovi tai terassin liukuovi. Nämä ovat käytännöllisiä, mutta eivät varsinaisesti luo lisäarvoa niin sisä- kuin ulkotiloillekaan. Samalla on myös haastavampaa liittää ulkotila osaksi muuta asuintilaa.

  Olemassa olevan oviaukon leventäminen ja ovien uusiminen on erinomainen tapa luoda pihasta kotiin upea lisähuone. Esimerkiksi kokoon taittuvien alumiiniovien avulla voit avata sisätilan ja yhdistää sen ulkotilaan yhtenäiseksi oleskelualueeksi. Näin hyödynnät kotisi tilat parhaalla mahdollisella tavalla. Taittuvien ovien avulla tuot uusia sisutusratkaisuja kotiisi, ohjaat tilojen käyttöä paremmaksi ja pihasta tulee yksi kodin parhaiten käytetyistä tiloista.

  Ulkotilan istumapaikat

  Jos pihasi oleskelualueen istumajärjestely ei ole hyvin suunniteltu ja mukava, et luultavasti tule käyttämään ulkotilaasi paljon. Yhtä lailla, jos sinun pitää joka kerta etsiä retkituoli varastosta, tai taistella aurinkovarjon avaamisen kanssa, vaikuttaa se tilan käytettävyyteen ja siihen paljonko tulet nauttimaan siitä.

  Kun suunnittelet pihan istuimet niin, ettei niitä tarvitse siirtää aina pois, parannat uuden oleskelualueesi käytettävyyttä huomattavasti. Hyvät ulkoalueen istuimet tekevät pihan hyödyntämisestä helpompaa halusit sitten nauttia kahvin ulkona, pelata pelejä lasten kanssa tai viettää aikaa ystävien kanssa.

  Jos hankit uusia huonekaluja pihallesi, muista huomioida niiden säänkestävyys. Siten voit pitää huonekaluja pysyvästi ulkona, eikä ole tarvetta miettiä niiden varastointia, tai suojata niitä sateelta. Vaihtoehtoisesti voit rakentaa betonista, kivestä tai muusta kestävästä materiaalista käytännöllisiä istuimia ulkohuoneeseesi. Tyynyillä tuot istuimiin helposti lisämukavuutta ja samalla oleskelualueen käyttökausi pitenee.

  6 vinkkiä siihen, miten teet pihasta kotisi lisähuoneen

  Lämmittimien hyödyntäminen

  Suomessa odotamme kesää aina innoissamme, vaikka kesäsää usein muutakin kuin vain aurinkoa ja lempeää lämpöä. Hellepäiviä kesään toki mahtuu, mutta sää on usein kosteampi ja viileämpi kuin toiveissamme; sadetta ja koleaa yhtä lailla kuin aurinkoa ja sinistä taivasta.

  Kolea sää onkin yksi pääsyistä siihen, miksi ulkotilojen käyttö jää usein vähemmälle. Tässä terassi- ja ulkotilojen lämmittimet ovat toimiva ratkaisu ja silloin viileä sää ei estä sinua nauttimasta pihan keitaasta, jonka olet luonut.

  Huvimajan, markiisin tai katoksen lisääminen pihalle on loistava tapa ottaa tilasta kaikki irti. Kun saat suojan sateelta, ja tarvittaessa auringoltakin, on pihalla sinulle aina hyvä paikka oleskeluun ja rentoutumiseen.

  Rakenna pihalle huone

  Voit lisätä kotiisi uuden huoneen suunnittelemalla pihalle oman piharakennuksen. Pihahuoneen rakentaminen tai asentaminen on nyt entistä helpompaa, sillä tarjolla on paljon erilaisia valmispaketteja ja -ratkaisuja. Verkkovirta uuteen tilaan on helppo toteuttaa vetämällä sähkö talosta, tai käyttämällä sopivan kokoista, mahdollisesti siirrettävää, generaattoria.

  Pihahuoneet ovat erittäin monikäyttöisiä ja voit tehdä siitä juuri itsellesi sopivan. Se voi toimia vierasmajana, leikkimökkinä, oleskelutilana teineille tai vaikka etätyötilana. Treenikämpästä kotikuntosaliin – pihahuoneella voi olla loputtomasti käyttötarkoituksia.

  6 vinkkiä siihen, miten teet pihasta kotisi lisähuoneen

  Pihan sisutuselementit

  Usein piha-aluetta rajaa jonkinlainen aita tai talon seinä, mutta ne ovat harvemmin kovin erityisiä tai silmää miellyttäviä. Tavallinen seinä tai aita on helposti tylsä ja vaihtoehtona onkin tehdä siitä näyttävä sisustuselementti ulkotilaan. Jos haluat tehdä pihastasi vaikuttavan, valitse sinne jotain erilaista ja vältä vanhoja väsyneitä ratkaisuja.

  Jos pihaa reunustava seinä tai aita on kasvuston peitossa, tai muuten pois näkyvistä, on sinne helppo tuoda uusia sisustuselementtejä. Tällaisia voivat olla mm. matalat koristeseinät, muuri, kukkapenkit, pihanurmi, koristekiveys tai vaikka suihkulähde. Luo vaikuttavia ja näyttäviä sisutuselementtejä sekoittamalla rohkeasti erilaisia värejä ja pintamateriaaleja.

  Ulkotilojen uudelleensuunnittelu

  Jos haluat uudistaa ulkotiloja, kannattaa se suunnitella hyvin etukäteen. Usein muutostyö aloitetaan liiankin innokkaasti, mutta suunnittelemalla pihasi hyvin ennalta varmistat, että olet ottanut huomioon kaiken tarvittavan lopputulosta ajatellen. Lisäksi voit hyödyntää ammattilaisen apua suunnitelmiasi varten, tai hakea mahdollisesti tarvittavaa erityisosaamista, jotta uudesta ulkotilasta tulee juuri sinulle täydellinen.

  scroll to top